ילדים רבים, במיוחד בשנים הראשונות של חייהם, סובלים מהצטברות עודפת של נוזלים באוזניים. נוזלים באוזניים באופן כרוני יכולים לגרום למגוון בעיות וביניהן פגיעה בהתפתחות הילד עקב ירידה בשמיעה ובתקשורת, נזק כרוני לעצמות השמע, היווצרות דלקות אוזניים ו/או דלקות גרון חוזרות, עצבנות, כאב וחוסר מנוחה כרוניים.
ילדים רבים, במיוחד בשנים הראשונות של חייהם, סובלים מהצטברות עודפת של נוזלים באוזניים. נוזלים באוזניים באופן כרוני יכולים לגרום למגוון בעיות וביניהן פגיעה בהתפתחות הילד עקב ירידה בשמיעה ובתקשורת, נזק כרוני לעצמות השמע, היווצרות דלקות אוזניים ו/או דלקות גרון חוזרות, עצבנות, כאב וחוסר מנוחה כרוניים.
טיפול באמצעות דיקור סיני וצמחי מרפא סיניים מהווים טיפול יעיל לייבוש ומניעת הצטברות של נוזלים באוזניים!
סיבות נפוצות להיווצרות נוזלים באוזניים:
אלרגיה– אלרגיה למזון ובעיקר חלב פרה וקמח לבן יכולה לגרום להיווצרות ליחה במערכת העיכול ובריריות בגוף. מערכת הנשימה והשמיעה מוקפות בריריות, הצטברות של ליחה בריריות מהווה מצע גידול מצוין להתפתחות של חיידקים ווירוסים, דבר שמוביל להצטברות עודפת של ליחה, מה שמקשה על הניקוז התקין של נוזלים מהאוזניים, ובהמשך יכול לגרום לדלקות חוזרות והצטברות נוזלים כרונית.
חסימה מכאנית – בין האוזן והגרון נמצאת התעלה האוסטכית. לתעלה זו תפקיד חשוב בניקוז נוזלים ולחצים מהאוזן אל הגרון או החוצה, בהתאם למיקום הלחץ. אצל ילדים קטנים, במקרים רבים, תעלת השמע ממוקמת בזווית מאוזנת מדי באופן יחסי, מה שמקשה על הנוזלים לצאת וגורם להצטברות נוזלים וליחה.
דלקות אוזניים חוזרות – דלקות אוזניים חוזרות גורמות לצלקות מקומיות והצטברות ליחה כרונית בריריות האוזן, מה שמקל על הצטברות נוזלים חיידקים ווירוסים באוזן.
דלקות גרון ו/או סינוסיטיס כרוני או אקוטי –
פגיעה בפעולה התקינה של מערכת הלימפה באוזניים – למערכת הלימפה תפקיד חשוב בניקוז נוזלים. פגיעה תפקוד היעיל של מערכת הלימפה יגרום להצטברות ליחה ונוזלים.
לחץ על חוליות C1-C2 בצוואר– גורם לפגיעה ביכולת השחרור של הנוזלים מהתעלה האוסטכית עקב פגיעה עצבית.
כניסה של מים לאוזניים לאחר שהייה בבריכה או בים.
מידע כללי על האוזן:
האוזן מחולקת לשלושה חלקים, האוזן הפנימית, התיכונה והחיצונית. בין האוזן התיכונה לאוזן החיצונית מצוי עור התוף. תפקידו של עור התוף להפריד בין האוזן התיכונה לחיצונית וע"י כך למנוע חדירת נוזלים ודברים אחרים לחלל האוזן. כמו כן מהווה עור התוף סנן שמעביר את גלי הקול מהעולם החיצון אל תוך האוזן.
חצוצרת השמע- חצוצרת השמע מחברת בין האוזן התיכונה לחלק האחורי של האף. תפקידה לאזן את הלחצים והנוזלים באוזן. אם חצוצרת השמע מלאה בנוזלים וחסומה, אין מעבר תקין של אוויר ונוצר לחץ שעלול לפגוע בעור התוף. במידה והלחץ בחצוצרת השמע גדול מאוד תהיה פגיעה בניקוז הריריות באוזן מה שיוביל למצב כרוני של נוזלים באוזניים ולעיתים דלקות באוזניים. במצבים חמורים המצב יכול להוביל לטנטון, ואפילו קרע בעור התוף.
דיקור סיני לטיפול בנוזלים באוזניים:
דיקור סיני לילדים ובכלל, מהווה כלי יעיל לטיפול בנוזלים עודפים באוזניים. עיקרון הטיפול יתמקד בשורש הבעיה שגרמה להיווצרות נוזלים באוזניים, מציאת החולשה היחסית בגוף הילד שמונעת את הייבוש הטבעי של נוזלים באוזניים ע"י הגוף, וטיפול בהתאם.
הטיפול בנוזלים באוזניים משלב את הידע הנרחב שיש לנו כיום בנוגע למרידיאנים/ערוצי האנרגיה שעוברים באוזניים, כמו גם מתן דגש כללי על איזון נוזלים בריריות וייבושם.
במקרים רבים, מלבד דיקור סיני, יומלץ למטופל/ת להשתמש בפורמולת צמחים סינית שתפקידה לתמוך בתהליך ייבוש הריריות, וכמובן יינתן דגש אישי על שינוי תזונתי.
שילוב של דיקור סיני עם שינוי תזונתי ופורמולת צמחים סינית ביחד מהווים כלי טיפולי עוצמתי טבעי ויעיל לפיתרון נוזלים באוזניים.
נקודות דיקור עיקריות שמשפיעות על האוזניים:
בין נקודות הדיקור העיקריות לטיפול בנוזלים באוזניים נמצא את – GB12, GB8, TW2, TW3, TW17, SI18 , SI7, CO6, TW5 ועוד.
להלן מצורפות מספר המלצות כלליות שיעזרו במצבי דלקות אוזניים/נוזלים באוזניים:
ביצוע תרגילי התעמלות של שרירי הלסת לצורך שחרור מקומי של הצטברות נוזלים. מומלץ לחזור על המילה "מיאו" עם מימיקה מוגזמת, הוצאת אוויר ע"י ניגון בחליל או מפוחית.
במידה וגיל הילד מאפשר- מומלץ לנפח בלונים וללעוס מסטיק לצורך שחרור הלחצים.
המלצות תזונה לשיפור/טיפול בעודף נוזלים באוזניים ועודף ליחה בכלל:
ההמלצות בנושא תזונה מתמקדות בעיקר במזונות שמהם יש להימנע ומזונות שכדאי שהילד יאכל.
המזון שממנו מומלץ להימנע במצב של עודף נוזלים באוזניים הם מוצרי חלב, קמח לבן, מזון שמן ומטוגן וסוכר.
בין המאכלים שאינם מומלצים נמצא בעיקר מוצרי חלב פרה, בוטנים ובמבה, ממתקים, מזון מטוגן, צ'יפס, שניצלים וכדומה, וכמובן עוגות.
בברכת רפואה שלמה, עוז שבתיאלי