בלוטת התריס נמצאת בקדמת הצוואר ומורכבת משתי אונות. משקלה של בלוטת התריס הוא 15 גרם והיא שולטת בכל חילוף החומרים בגוף, באמצעות הורמונים שאותם היא משחררת.
בלוטת התריס נמצאת בקדמת הצוואר ומורכבת משתי אונות. משקלה של בלוטת התריס הוא 15 גרם והיא שולטת בכל חילוף החומרים בגוף, באמצעות הורמונים שאותם היא משחררת.
ההורמון העיקרי המופרש מבלוטת התריס הוא ה- T4. ההורמון השני – T3 מהווה רק 5% מהכמות הכללית של ההורמון שמייצרת הבלוטה אך הוא החומר הפעיל העיקרי שלה. כדי ש T4 יהיה פעיל בגוף הוא צריך להפוך ל T3- ההמרה נעשית בעיקר בכבד.
להורמוני בלוטת התריס השפעה עצומה על כלל חילוף החומרים בגוף עקב היותם חומר מפתח בתהליך הפיכת ה- DNA ל- RNA בתוך התאים. מה- RNA נוצרים חלבוני התא. חלבונים הם גם הקולטנים המשמשים להכנסת חומרי מזון לתוך התא. בנוסף, T3 פועל ישירות על בלוטות ההיפותלמוס וההיפופיזה ומפעיל דרכם את כל מערכות ההפרשה בגוף.
מחלות נפוצות של בלוטת התריס או בשמה הנוסף בלוטת התירואיד:
בלוטת התריס יכולה להיפגע במצבים של חוסר יוד אך זהו מצב נדיר בחברה המערבית.
אחד הגורמים העיקריים להפרעות בתפקוד בלוטת התריס בחברה המערבית ולהיפותירואידיזם הם דלקות ויראליות של הבלוטה. בלוטת התריס נוצרת בעובר מהרקמה שיוצרת גם את בית הבליעה, לכן היא בעלת מאפיינים זהים של תאי מערכת הנשימה והעיכול, ולכן חשופה לזיהום על ידי אותם נגיפים שפוגעים במערכת הנשימה ובלוע.
סיבה שכיחה נוספת להפרעות בתפקוד בלוטת התריס הן מחלות אוטו-אימוניות.
בחולים בדלקות פרקים, LUPUS וסכרת נעורים נמצאה עלייה ביחס לממוצע בפגיעה גם בבלוטת התריס.
שכיח למצוא בנשים אחרי הריון נוגדנים נגד בלוטת התריס. למעשה 20%-15 מהנשים שילדו בעבר נושאות נוגדנים נגד בלוטת התריס במצב רדום. שכיחות הנוגדנים האלה בגברים היא רק 2%.
בלוטת התריס בראי הרפואה הסינית:
הרפואה הסינית רואה חשיבות עצומה בתפקוד של בלוטת התריס ומשייכת את תפקודה לכמה איברים/מערכות אנרגטיות ובהם הלב, הטחול הכבד והכליות. כמו כן נמצא קשר רב בין בלוטת התריס לבין 8 המרידיאנים המיוחדים.
למטפל ברפואה סינית ודיקור סיני יש יכולת רבה להשפיע על הבלוטה באמצעות מרידיאנים אלו.
מיקומה של בלוטת התריס בצוואר- בין הראש והגוף, מסמלת על תפקידה החשוב במעבר בין השמימי לפיזי, בין הרוח והחומר, ובין המוח ששולט בגוף לבין הגוף עצמו.
לבלוטת התריס יש תפקיד חשוב בכל תהליכי הטרנספורמציה החומריים והנפשיים בגוף האדם. מדובר על תהליכי העיכול היומיומי אותם אנו חווים הן במערכת העיכול, הן בכל תא ותא בגוף והן בביטויים הרגשיים.
פגיעה/מחלה של בלוטת התריס יכולה לפגוע בכל אותם תהליכים שהוזכרו ולהשפיע על כלל הגוף והנפש.
מחלות בלוטת התריס מתבטאות בביטוים קליניים שונים שנחלקים לשתי קבוצות עיקריות:
הקבוצה הראשונה מבטאת מצבים של עודף פעילות בבלוטת התריס ונקראת היפרתירואידיזם
הקבוצה השנייה מבטאת מגוון מצבים שמאפיינים חוסר פעילות של בלוטת התריס ונקראת היפותירואידיזים.
סימפטומים נפוצים במצבי היפרתירואידיזם – עודף פעילות של בלוטת התריס:
שלשולים, איבוד משקל, רגישות לחום, חוסר שקט/עצבנות, עייפות, קצב מטבולי גבוהה,
קצב לב גבוהה, שינויים במצבי רוח, פרפור עליות, רעידות, נפיחות של בלוטת התריס והצוואר.
היפרתירואידיזם ברפואה הסינית – באופן כללי ניתן להגדיר היפרתירואדיזם כביטוי של עודף יאנג.
סימפטומים נפוצים במצבי היפותירואידיזים – חוסר פעילות של בלוטת התריס:
חום גוף נמוך, חוסר סבילות לקור, עור ושיער יבש, חוסר הזעה, קצב לב נמוך, עייפות, דיבור איטי, עפעפיים שמוטות, עלייה במשקל מלווה בעצירות
נטייה לפתח את תסמונת התעלה הקרפלית.
היפותירואידיזים ללא טיפול ממושך יכול להוביל לאנמיה ולפירכוסים.
היפותירואידיזים ברפואה הסינית – היפותירואידיזים מוגדר ברפואה הסינית כביטויי של חוסר יין.
מחלות נפוצות שגורמות לתת פעילות של בלוטת התריס/ היפותירואידיזים:
HASHIMOTO THYROIDITIS / השימוטו:
השימוטו היא מחלה נפוצה שנגרמת עקב דלקת אוטואימונית של בלוטת התריס.
השימוטו נפוץ בעיקר בנשים וגורם לדלקת איטית של בלוטת התריס עם הרס של רקמת הבלוטה. בשלבים המוקדמים של מחלת השימוטו יש הגדלה של הבלוטה עקב הדלקת שבתוכה. בחלק מהמקרים מפתחים החולים הגדלה ניכרת של בלוטת התריס מה שנקרא GOITRE – הדבר נובע מכיוון שהבלוטה מנסה לפצות על הירידה בתפקוד בעזרת פעולת יתר של החלקים שלא נפגעו עדין.
השימוטו נפוץ בעיקר בנשים וגורם לדלקת איטית של בלוטת התריס עם הרס של רקמת הבלוטה. בשלבים המוקדמים של מחלת השימוטו יש הגדלה של הבלוטה עקב הדלקת שבתוכה. בחלק מהמקרים מפתחים החולים הגדלה ניכרת של בלוטת התריס מה שנקרא GOITRE – הדבר נובע מכיוון שהבלוטה מנסה לפצות על הירידה בתפקוד בעזרת פעולת יתר של החלקים שלא נפגעו עדין.
רוב מקרי ההשימוטו מתגלים בדיעבד במסגרת בירור שנעשה לאחר אבחנה של תת פעילות של בלוטת התריס.
בבדיקות דם נמצא נוגדנים אופייניים מסוג TPO. את האבחנה למחלת השימוטו מאשרים בביופסיה הנעשית בעזרת דיקור במחט ובה רואים ריבוי של לימפוציטים בתוך רקמת בלוטת התריס.
השימוטו מבחינת רפואה סינית:
מבחינת רפואה סינית מדובר על חום ריאקטיבי לקור עקב דלקת אוטואימונית בבלוטת התריס. החום הריאקטיבי נובע עקב חוסר איזון של אנרגיית הכבד והכליות, כמו גם 8 המרידיאנים המיוחדים. הטיפול באמצעות דיקור סיני בהשימוטו יתמקד באיזון החום בכבד ושימוש בנקודות דיקור על הצוואר כמו SI17,CO18 בשילוב עם נקודות שמקררות חום.
למידע נוסף אודות השימוטו הקליקו כאן
למידע נוסף אודות השימוטו הקליקו כאן
מחלת GRAVES / גרייבס:
מאופיינת בעודף פעילות של בלוטת התריס יחד עם סימפטום של בלט של העיניים.
במחלת GRAVES נמצא נוגדנים אוטואימונים המכוונים כנגד הרצפטור של הורמון TSH בבלוטת התריס. גם מחלה זו אופיינית לנשים בגיל הפוריות
התמונה הקלינית האופיינית של מחלת GRAVES מתבטאת בעודף פעילות ניכר של בלוטת התריס עם כל המשתמע מכך.
הטיפול הראשוני במחלת GRAVES יתמקד באיזון פעילות הבלוטה בעזרת תרופות המעכבות את האנזימים שמייצרים את ההורמונים שלה.
80% מהחולים במחלת גרייבס מפתחים פגיעה בעיניים שנובעת מתגובה אוטואימונית כנגד שרירי גלגל העין. הדלקת גורמת לפגיעה ביכולת התנועה של העין ולנפיחות של הרקמות הרכות מאחורי העין, מה שמביא לבסוף לדחיקת גלגל העין החוצה, ולעיתים פזילה.
הטיפול המשני במחלת GRAVES כולל סטרואידים ולבסוף כריתה מלאה של בלוטת התריס.
דרך נוספת לטיפול במחלה הוא בעזרת יוד רדיואקטיבי, מה שלעיתים מונע את הצורך בניתוח.
טיפול בבלוטת התריס באמצעות רפואה סינית:
הטיפול בבלוטת התריס באמצעות רפואה סינית יתמקד בשורש הבעיה שגרמה לבלוטה לצאת מאיזון, לצד טיפול בסימפטומים אותם חווה המטופל. הטיפול יכלול שימוש בצמחי מרפא סיניים וכמובן דיקור סיני.
הטיפול באמצעות דיקור סיני לאיזון בלוטת התריס הוא טיפול מערכתי רב עוצמה, ויעילותו נשמרת לטווח זמן רב.
במקרים רבים לאורך השנים פגשתי במרפאה מטופלים עם חוסר איזון של בלוטת התריס ועזרתי להם, באמצעות דיקור סיני וצמחי מרפא, לחזור לאיזון ולהבריא.
בברכת רפואה שלמה, עוז שבתיאלי