תופעת 'גלי חום בגיל המעבר' מהווה את אחת מתופעות הלוואי העיקריות בתקופת גיל המעבר – המנופאוזה של האישה.
גלי חום נוטים להופיע בסביבות גיל 50 אצל כ 70% מהנשים החיות במדינה מערבית. גל חום ילווה לרוב בתחושת חום בפנים ובחלק העליון של הגוף וילווה בזיעה קרה. מחקרים מראים כי בזמן גלי חום טמפרטורת העור עולה במעלה אחת ויותר. עם זאת, הטמפרטורה הפנימית של הגוף לא משתנה.
תופעת 'גלי חום בגיל המעבר' מהווה את אחת מתופעות הלוואי העיקריות בתקופת גיל המעבר – המנופאוזה של האישה.
גלי חום נוטים להופיע בסביבות גיל 50 אצל כ 70% מהנשים החיות במדינה מערבית. גל חום ילווה לרוב בתחושת חום בפנים ובחלק העליון של הגוף וילווה בזיעה קרה. מחקרים מראים כי בזמן גלי חום טמפרטורת העור עולה במעלה אחת ויותר. עם זאת, הטמפרטורה הפנימית של הגוף לא משתנה.
גלי חום מסמלים לרוב את תקופת הפסקת הפוריות והווסת אצל האישה ומלווים במספר סימפטומים נוספים כגון:
כאבי ראש, יובש בנרתיק, דלקות חוזרות בדרכי השתן, בעיות שינה ועוד. הסיבה המרכזית להופעת גלי החום נעוצה בחוסר האיזון ההורמונאלי שנגרם בגיל המעבר, עקב השינויים ההורמונאליים שהאישה עוברת עם הפסקת הווסת.
מה הם השינויים ההורמונלים שגורמים לחוסר איזון שמתבטא בין השאר בהופעת גלי חום?
האישה נולדת עם כמות ביציות קבועה שאינה משתנה לאורך חייה ונמצאות במצב רדום בשחלות לאורך הילדות.
עם הגיעה לגיל הפוריות המערך ההורמונאלי של האישה משתנה והשחלות מתחילות להפריש אסטרוגן ופרוגסטרון בכמות רבה יותר כחלק מתהליך מחזור חודשי. הפרשה הורמונאלית זו מפוקחת ע"י בלוטת ההיפותלמוס במוח באמצעות שחרור לזרם הדם של שני הורמונים מתווכים, FSH/LH. הורמונים אלו אחראים באמצעות משוב חיובי לדאוג לקצב ייצור תקין של אסטרוגן ופרוגסטרון בשחלות והנצת ביצית, פעם בחודש, לצורך כניסה להריון.
בגיל המעבר השחלות אינן מתפקדות בצורה יעילה כמו בגיל צעיר יותר והווסת מפסיקה להיות סדירה ולבסוף מפסיקה להופיע.
זהו מצב תקין של הגוף אולם לעיתים הוא גורר איתו חוסר איזון שמתבטא בניסיון של ההיפותלמוס לגרות את השחלות להמשיך ולהפריש הורמונים ולהנץ ביציות פוריות. תהליך זה מבוצע ע"י שחרור רב מהרגיל של FSH ו LH. שחרור זה גורם לעיתים לתופעות לוואי הורמונאליות בגוף האישה, ביניהן גלי חום. מנקודת המבט של הרפואה המערבית תהליך המנופאוזה נחשב למחלה ולא לתהליך טבעי, אולם זהו תהליך טבעי וחיובי של התבגרות והתבלות מערכת הפוריות של האישה. אם זאת, אין זה אומר שאישה בתקופת המנופאוזה צריכה לסבול מגלי חום או כל סימפטום אחר (בדיוק כמו שהווסת הוא תהליך תקין וטבעי שאינו מחייב הופעה של כאב בטן ועצבנות).
טיפול מערבי לתופעת גלי חום בגיל המעבר:
הטיפול הנפוץ בגלי חום ברפואה המערבית כולל מתן של תרופות הורמונאליות שמכילות אסטרוגן ופרוגסטרון. תרופות אלו "מרגיעות" את ההיפותלמוס שאינו חש בחוסר ההורמונאלי שנגרם עקב החלשות שחלות וכתוצאה מכך אינו מפריש FSH ו LH בכמות גדולה.
טיפול זה יעיל כל עוד לוקחים את ההורמונים אולם תופעות הלוואי שלו רבות כמו גם העלייה בשכיחות לסבול מסרטנים מסוימים בהמשך.
הטיפול באמצעות רפואה הסינית לתופעת גלי חום בגיל המעבר:
הטיפול בעזרת רפואה סינית מתמקד בפיזיולוגיה התקינה של גוף האישה ובניסיון להחזיר את המצב הפיזיולוגי לאיזון. להבדיל מהטיפול המערבי, הטיפול ברפואה סינית ודיקור סיני מתמקד בהורדת תפקוד היתר של ההיפותלמוס, זאת ע"י שימוש במרידיאני האקסטרא שתפקידם בכל המערך ההורמונאלי חשוב ביותר.
הניסיון להגביר את פעילות השחלות בייצור הורמונים או מתן של הורמונים מלאכותיים לגוף אינו נכון מנקודת המבט של הרפואה הסינית מכיוון שהתהליך של היחלשות השחלות הוא תהליך טבעי שאמור לקרות בגיל מסוים לכל אישה. הניסיון לגרום לשחלות להמשיך ולשחרר אסטרוגן ופרוגסטרון בכמות רבה רק פוגע יותר באיזון העדין של גוף האישה, ולאורך זמן מחליש אותה.
היעילות הרבה של הטיפול באמצעות דיקור סיני וצמחי מרפא סיניים במקרה זה נובעת מהיכולת של הרפואה הסינית לעזור לגוף להוריד בעצמו את תפקוד היתר של ההיפותלמוס וע"י כך לעבור את תקופת "גיל המעבר" בצורה הרמונית.
הטיפול בתופעת גלי חום בגיל המעבר, כולל דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים ברקיחה אישית בהתאם למצב הספציפי, ושינוי תזונתי תוך מתן דגש על מזונות שמטיבים עם המערכת ההורמונאלית והימנעות ממזונות מזיקים. לרוב נראה תוצאות יפות מאוד תוך מספר קטן של טיפולים.
בברכת רפואה שלמה, עוז שבתיאלי.